Ania zajada pączki |
3780 grams of Love
czwartek, 27 lutego 2014
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła."
Aniu dziś po raz pierwszy jadłaś pączka, a nawet dwa i Ci smakowały bardzo bardzo. Nawet włoski miałaś w budyniu. Tłusty czwartek znany także jako zapusty rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Wedle tradycji w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną,boczkiem i mięsem. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. W starożytności był to dzień w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków na słodko. Wyglądały one nieco inaczej niż obecnie, w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten kto trafił na taki szczęślwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz